×

Krisen kom, 30% betalt, ingen finansiering för resten

Dela gärna på... Share on FacebookEmail this to someoneShare on LinkedInTweet about this on Twitter

Forum Bostad Krisen kom, 30% betalt, ingen finansiering för resten

Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av Profilbild på Admin Admin 4 år, 2 månader sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #933
  Profilbild på Admin
  Admin
  Forumledare

  Det nya 5-stjärniga hotellet, på berget vid Svarta havskusten med den vidunderliga utsikten. En investering – en lägenhet – hyresintäkter från hotellets gäster som väl skulle täcka lånekostnaderna. Vi betalade 30% och resten skulle vi få låna av en lokal bank i Bulgarien. Vi betalade även för ett möbelpaket. KRISEN kom, värderingen blev en katastrof – endast ca 50% av det pris vi hade skrivit avtal på 1 år tidigare. ”Våra möbler” står nu i en fantastiskt lägenhet på 4:e våningen med en underbar utsikt över havet. Vi har betalt 30% och kan nu inte få lån på de 70% som lovat. Den norska firman som förmedlade köpet hjälper oss inte vidare. Detta låsta läge har nu varit detsamma i ca 2år. Ägaren till hotellet väntar på sina pengar, som vi inte har och vem har rätten att använda ”vår lägenhet” + möbler tills vidare? Har du erfarenhet av något liknande eller vet du vad som gäller i detta fall? Tacksamma för råd. . .

 • #941
  Profilbild på Admin
  Admin
  Forumledare

  Hej,
  Finanskrisen har ställt till med många liknande problem. Alla med tillgångar i form av fastigheter, värdepapper, företag mm fick se sina tillgångar sjunka i värde.
  För din del har resultatet blivit att Du har du har betalt 30 % i deposition för en bostad i Bulgarien och sedan inte lyckats finansiera resterande belopp. Detta medför att Du inte äger någonting. Du har inte lagfart på bostaden och har inte tillträtt denna.
  Det har gått två år och inget har hänt vilket tyder på att säljaren betraktar ärendet som avslutat och att han inte tänker återbetala depositionen.
  Mina frågor är om det finns någon klausul i köpeavtalet om att:
  1. avtalet endast gäller under förutsättning att lån erhålls.
  2. depositionen återbetalas om lån ej erhålls.
  3. säljaren utlovar lån från bank.
  Om svaret på dessa frågor är Nej, kan man fundera på vad som kan göras.
  Du har köpt en lägenhet till priset 100 % och betalt 30 % i deposition. Därefter har värdet sjunkit till 50 %.
  Följande alternativ finns:
  Meddela säljaren att Du inte tänker fullfölja köpet. Samtidigt erbjuder du dig att köpa samma lägenhet till marknadspriset 50 %. Förhandla med säljaren om att du skall få tillgodogöra dig den tidigare betalda depositionen om 30 %. Eller en viss del av denna.
  Fördel för dig:
  Om du kan göra upp om att du får hälften dvs. 15 % så betalar du 65 % vilket betyder 35 % lägre pris än det pris som du tidigare accepterat.
  Fördel för säljaren:
  Säljaren får sälja en lägenhet till nuvarande marknadspris plus att han får 15 % extra i betalning.
  Båda parter bör bli nöjda med denna uppgörelse. Att starta en juridisk process i Bulgarien ser jag som mycket osäker och kostsam.
  Lycka till
  Mvh/admin

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.